Gyermeked beszédfejlődése - 13+1 azonnal alkalmazható tipp!

december 26, 2020

Már a gyermek megszületése előtt minden anya, apa kiváncsi  magzata kommunikációjára, talán emlékeztek is ezekre a pillanatokra, miként találgattátok, hogy 'vajon mit mondhat?'. Nincs olyan szülő aki ne így tenne, aki ne várná születendő gyermeke első megnyilatkozásait. A kommunikáció az életet jelenti. Akkor miért lenne ez később másképp?

Nem szabad hinni a sok esetben népszerű tévhitnek, hogy ’majd kinövi’, mert a nyelvi késés következményei alapvető kihatással lesznek gyermeked későbbi életére, nemcsak az iskolai teljesítményére, tanulmányi eredményeire. Ezért törvényi előírás 2017-től a 3- évesek nyelvi szűrése szülői kérdőív formájában az óvodákban! Ennek valós kitöltése szülői érdek is, hiszen a probléma korai felismerése az első lépés ahhoz, hogy sikeres legyen az elmaradás pótlása! Gyermeked sikeres felnőtt életét tudod segíteni ezzel. Később sokkal nehezebb, sőt, sokszor már lehetetlen az emaradások pótlása! Olyan van, hogy korai fejlesztés, de olyan nincs, hogy késői.

beszélgetés-beszédfejlődés

Gyermeked kincs, vigyázz rá: a 0-7 éves kor közötti idő aranykor a gyermekek fejlődésben. Soha nem fog visszatérni és soha nem fog még egyszer annyi változás végbemenni gyermeked fejlődésben, mint ekkor! A gyermekek kb.3 éves koráig tart az agyi plaszticitás fantasztikus időszaka, majd az érési folyamatok ezután is tartanak, de 7 éves korig lezárul ez az időkapu. Ne hagyjátok elveszni ezt a nagyszerű időszakot!


A beszédfejlődés korszakait megtalálhatjátok sok helyen. Itt most a pilléreit találjátok annak a „beszédfejlődési hídnak”, amelyen optimális esetben végigjártok gyermeketekkel 6-7 éves koráig.
Ezeket a pilléreket nektek, szülőknek kell biztosítani. Ti vagytok gyermeketek legközelebbi fejlesztői, veletek tölti a legtöbb időt. A szakember – legyen a legfelkészültebb is – nem tudja pótolni az anya-gyermek kapcsolatot.

1. Napirend és rendszeresség legyen gyermeked életében. Ez pedig csak úgy megy, ha neked/nektek is van. Nem hiába van az első helyen, sokkal fontosabb, mint gondolnád! Mivel a kisgyermeknek még nincs kialakult időérzéke, így a rendszeresség ad számára biztonságot, így érzékeli, hogy rendben van az őt körülvevő világ.

2. Vezess babanaplót! /mikor kezdett kúszni, mászni, mikor indult el, hangadó megnyilvánulásai mikor, melyek voltak?/. Ezek a szakemberek számára nagyon fontos adatok, nektek pedig kedves emlékek lesznek később. Szebbnél szebb babanaplók kaphatók, használjátok!

3. A beszédfejlődésben alapvető fontosságú a meghitt anya-gyermek kapcsolat. Figyelmeddel jelezd gyermekednek, hogy várod megnyilatkozásait! A családi légkör elfogadó, szeretetteljes, közös élményekkel teli legyen.

4. A közös tevékenységeiteket, a játékot, a napi teendőket mindig kísérd beszéddel! Ismételd meg a neveket, eseményeket, mindent nevezz meg, mutasd meg! Minden apró eredménynek örülj, dicsérd, motiváld gyermeked a beszédre!

5. Nyújts megfelelő beszédpéldát: egyszerű, rövid mondatokban, lassú tempóban beszélj, hiszen a gyerekek az ingerekre lassabban reagálnak. Gyermeked hang és beszéd megnyilvánulásait utánozd!

6. A közösség szerepe a beszéd indulása szempontjából meghatározó, hiszen egy más közegben más ingerek érik gyermeked. Ha bölcsibe nem jártok, akkor keress játszóházat vagy alakítsatok ki közös csoportot más szülőkkel együtt a környéketeken.

7. Énekeljenek, mondókázzatok sokat együtt, nézegessenek együtt mesekönyveket, mesélj gyermekednek kedves, egyszerű történeteket!

8. Cumit minél előbb hagyjátok el! A cumi eltorzítja a szájpadlást, a fogakat, beszédhibákat okoz, később számos probléma és persze fájdalmasan magas költség okozója/fogorvos, fogszabályzó/.

9. Lényeges a gyermek beszédére való korrigált visszajelzés: ha gyermeked bizonyos hangot, szót vagy mondatot helytelenül ejt, úgy korrigáld, hogy nem mondod, hogy rosszul mondta, csak helyesen megismétled. A rendszeres kritika károsan hat a személyiségfejlődésre. Mindig válaszolj gyermeked kérdéseire!

10. Végezzetek játékos, hallási figyelemfejlesztő gyakorlatokat: hangszerek, állathangok, környezeti zajok felismerésével, utánzásával. Az állathangok utánzása együtt amúgy is jó móka, ki ne hagyjátok!

11. Amennyiben gyermeked csak mutogatással fejezi ki magát, ne tegyél úgy, mintha nem értenéd, mert gyermeked elveszítheti beszédkedvét, ez pedig hosszabb távon magatartás-zavarhoz vezethet. Viszont az se helyes, ha mindent megértesz csak a mutogatás útján, mert így nem lesz motiválva a beszédre. Tehát itt meg kell találnod az egyensúlyt...

12. Kérd védőnő, logopédus vagy Korai Fejlesztő Központ segítségét, amennyiben úgy véled, hogy gyermeked beszéde nem megfelelően fejlődik.

13. Sok, sok, leginkább rengeteg mozgás, játszótéren vagy ha nincs rá lehetőség,akkor otthon is!

 +1. bölcső alapvető volt minden gyermekes háznál régen. A ringatásnak egy nagyon fontos funkciója is van: mivel a mozgás, a beszéd, az idegrendszeri érési folyamatok kölcsönhatásban vannak, így a bölcső ringató mozgása segíti gyermeked egészséges fejlődését. Használjátok Ti is!

(Képek: Stockphoto, Látogatás könyvek)

Tetszett a cikk? Oszd meg itt: